Levering med ca. 3 til 4 arbejdsdage. Gratis Prøver

Hvorfor plastik?

Mange mennesker tænker, at papirposer er mere miljøvenlige i forhold til plastikposer. Det er et logisk ræsonnement, da det hovedsageligt fokuserer på slutproduktet. Men vi inkluderer produktionsprocessen og affaldshåndteringen i sammenligningen, og dette afslører et helt andet billede. Papir stammer fra træ, en reel, organisk og bæredygtig kilde. Plastik, på den anden side, stammer fra olie eller gas. Det er et "ikke-bæredygtigt” materiale, der fremkommer via en kemisk proces. Men, hvis vi ser på produktionsprocessen af begge materialer, så viser det sig, at produktionen af papirposer er meget mindre miljøvenligt, modsat den der er for plastikposer.

Sammenligning i fakta og tal

En vanskelighed ved at sammenligne fakta og tal er, at der er skrevet så meget om dem, hvilket giver en konstant reference til en række undersøgelser. Billedet nedenfor viser en sammenligning af produktionen af plastik og papirposer i tal.

Som vist bruger begge produktionsprocesser vand. Til fremstilling af tusind plastikposer bruges 220 liter, mens der til samme antal papirposer skal bruges så meget som 3800 liter vand! Med hensyn til energiforbrug og udledning af drivhusgasser under produktionen, så er det også her, plastikposerne klarer sig bedst i sammenligningen (1).

Antal træer

For at erstatte alle de plastikposer, der cirkulerer i EU med papirposer på et år, skal der fældes yderligere 2,2 mio. træer, eller svarende til 110 km2 skov. Hvis vi bruger bæredygtigt træ (fra en skov, hvor der hvert år fældes fem procent udvoksede træer og nye plantes), skal vi bruge et område svarende næsten til Grand Duchy i Luxembourg (2), plus yderligere 156 mia. liter vand hvert eneste år. Det svarer til 60.000 Olympiske svømmebassiner (3).

Miljømæssig påvirkning

I 2005 gennemførte den international detailkæde Carrefour Group (4) en undersøgelse af den miljømæssige påvirkning af plastik- og papirposer. Deres konklusion var, at plastikposer generelt er mere miljøvenlige end papirposer, og jo længere de er i brug, jo større fordele.

Sammendrag af den miljømæssige påvirkning af forskellige bæreposer fra Carrefour LCA

Miljømæssig påvirkning af forskellige bæreposer i forhold til en let plastikbærepose

Affaldsbehandling

Det er svært at genbruge papir- og plastikposer. Affaldspapir bliver til pulp igen, og disse pulpfibre bliver bleget og adskilt ved hjælp af adskillige kemikalier. Fibrene bliver derefter renset og kontrolleret for forurening. Efter dette bliver de vasket, presset og rullet igen for at blive til papir. I Europa i dag er 70 % af alt papir med succes genbrugt, takket være indsatser på offentligt niveau. Mere end 60 mio. ton affaldspapir indsamles hvert år i Europa (5). Plastik genbruges ved smeltning og formning. Eftersom kvaliteten falder lidt, bliver det ofte genbrugt i mindre funktionelle former. I Europa er genbrug af plastik stigende, delvist takket være mere strikte affaldsdirektiver og EU’s mål. Skønt genanvendelse af et kilo plastik kræver 91 procent mindre energi end et kilo papir, er vi stadig nødt til at fremme og forbedre genanvendelse. Ved at bruge poser oftere, bevares værdifulde råmaterialer. Hvis alle europæiske lande, især forbrugere, påtager sig deres ansvar og øger indsatsen for genanvendelse, så kan størstedelen af plastik blive genanvendt effektivt.

Kilder
(1) https://www.plasticseurope.org/en/resources/publications/420-denkstatt-plastics-contribution-climate-protection-summary
(2) https://www.plasticseurope.org/application/files/9015/1310/4686/september-2010-the-impact-of-plastic.pdf
(3) https://plastics.americanchemistry.com/Life-Cycle-Assessment-for-Three-Types-of-Grocery-Bags.pdf
(4) https://www2.gov.scot/Publications/2005/08/1993154/32004
(5) http://www.paperforrecycling.eu/the-recycling-process/

Plastik i miljøet

Vi producerer 311 mio. ton nyt plastik hvert eneste år. Der er mere og mere plastik i vores have og søer. Hvert eneste år tilføjes ca. 5 mio. ton til dem. Det stammer fra affald, som vi smider på gaden, fiskenet, der efterlades, men også fra vask af syntetisk beklædning, brug af kosmetik eller ganske enkelt ved at børste tænderne. Alle disse forskellige typer plastik danner sammen den såkaldte plastiksuppe i søer og have.

DaklaPack er meget bevidste om den stigende forurening. Derfor stræber vi efter en aktiv politik til nedbringelse af brug af (engangs)-plastik i virksomheden og forsøger at forhindre lækage i miljøet. De seneste år har vi også været Business Angel for Plastic Soup Foundation. Denne sammenslutning ønsker at sætte en stopper for forureningen af have og søer med plastik og ønsker aktivt at forhindre, at endnu mere plastik ender i miljøet i fremtiden.


Flere oplysninger om Plastic Soup Foundation

Logo PSF
Dreamstime

Ønsker du flere oplysninger?

Søger du efter ekstra baggrundsoplysninger om, hvorfor plastik i mange tilfælde er det bedste alternativ? Så se publikationerne med knappen nedenfor.


Vis publikationer

Spørgsmål? Spørg vores specialist

Medewerker

Hvis du har spørgsmål om implementering af et mere miljøvenligt alternativ i din situation, så kontakt vores specialist Aart Burgers.


Kontakt Aart

Kontaktformular

Ønsker du at vide, om der er adgang til et miljøvenligt alternativ? Giv os dine kontaktoplysninger nedenfor, og en af vores specialister vil kontakte dig hurtigst muligt for at besvare dine spørgsmål.